Zoeken
Moon YA Fantasy Contest: deze tips helpen jou verder op weg!
Ben jij al druk bezig met jouw inzending voor de Moon YA Fantasy Contest? Of je nu al aan het schrijven bent of nog wel wat hulp kunt gebruiken, deze tips maken jouw manuscript gegarandeerd beter!

Moon YA Fantasy Contest: deze tips helpen jou verder op weg!

Gepubliceerd op 25 januari, 2024 om 12:08, aangepast op 25 januari, 2024 om 12:10

Juryleden én oud-deelnemers Pamela Sharon en Rima Orie geven jou hun allerbeste tips. Zij weten natuurlijk als geen ander hoe het is om mee te doen aan een schrijfwedstrijd, maar hebben inmiddels ook al heel wat schrijfuren op de teller staan.

 

Tips van Pamela Sharon

Pamela Sharon deed in 2018 mee aan de Moon YA Contest en eindigde op de tweede plaats. De jury was echter zo overtuigd van haar werk dat ze tóch een uitgeefcontract kreeg voor haar ingezonden manuscript. De geur van groen werd haar debuut. Het werd genomineerd voor zowel de Jonge Jury als het Beste Boek voor Jongeren en verschijnt binnenkort in Duitsland in vertaling. In oktober 2023 verscheen Woorden van glas, al weer haar derde boek bij Moon. Pamela is dus zeker geen onbekende in de schrijfwereld. Speciaal voor jullie zet ze haar drie beste tips op een rijtje.

 

  1. Schrijf iets waar je zelf voor de volle 100 procent achter staat. ‘Schrijf vooral iets wat je zelf heel erg leuk vindt. Laat je niet te veel beïnvloeden door anderen,’ vertelt Pamela. Denk dus niet aan wat anderen graag zouden lezen, maar schrijf in de eerste plaats voor jezelf.
  2. Laat je verhaal proeflezen. Het kan best moeilijk zijn om iets waar je zolang mee bezig bent geweest te delen met iemand anders. ‘Maar probeer toch proeflezers te vinden die je willen helpen,’ legt Pamela uit. ‘Sta open voor kritiek, zie het niet als een aanval, maar zie het echt als iets wat je kan gebruiken om je verhaal beter maken.’ Vraag dit dus liever niet aan bekenden zoals familieleden of vrienden, maar juist aan kritische lezers die je bijvoorbeeld kent via BookTok of Bookstagram. Of aan die ene leraar aan wie je je manuscript toevertrouwt, die niet bang is om zijn/haar/hen mening te geven.
  3. Besteed veel tijd aan het bedenken van je personages. ‘Personages dragen het verhaal. Zorg dat ze divers zijn, zorg dat ze levensecht zijn,’ benadrukt Pamela. Bedenk daarom bij elk personage: wat zijn diens goede, maar ook juist slechte eigenschappen? Houd dus in gedachten: personages zijn net als mensen en niemand is enkel goed of slecht.

 

 

 

Tips van Rima Orie

Rima Orie was in 2018 dé winnaar van de Moon YA Contest met haar verhaal De Zwendelprins. Sindsdien is ze niet meer weg te denken uit de Nederlandstalige fantasywereld. Afgelopen jaar werd haar tweede boek, In het vervloekte hart, zelfs verkozen tot Beste Boek voor Jongeren 2023. Dit jaar verschijnt het boek in het Engels en kunnen lezers over de grens ook genieten van dit spannende verhaal. Met zoveel ervaring heeft Rima ook wat goede tips voor jullie:

 

  1. Bedenk eerst de wereld, dan pas de personages. ‘Zo doe ik het zelf ook altijd,’ vertelt Rima. ‘Dan kan je bij het maken van de personages rekening houden met de wereld.’ Zo krijg je geen personages die uit Nederland anno 2023 lijken te komen, maar eigenlijk in een heel ander universum wonen.
  2. Vermijd infodumping. Infodumping is het ‘dumpen’ van heel veel informatie aan het begin van je verhaal, bijvoorbeeld over hoe de wereld waarin je personages leven eruitziet. Het is verleidelijk om dat te doen, omdat de wereld in je boek waarschijnlijk heel anders is dan de onze. Maar zo’n stroom aan informatie kan erg overweldigend zijn voor je lezer. Rima legt uit hoe je hiermee om kunt gaan: ‘Probeer je personages verschillende dingen te laten doen. Laat ze ergens op afgaan of in gesprek gaan met iemand. Of laat iets gebeuren waardoor je je wereld wel moet introduceren in stukjes.’ Zo loop je minder snel het risico dat je die eerste pagina’s alleen maar kwijt bent aan worldbuilding.
  3. Wees niet te streng voor jezelf. Leg je verhaal eerst aan jezelf uit. Het is helemaal niet erg als je eerste kladversie dus wél veel infodumping bevat als dat jou helpt om de wereld waarover je schrijft beter te begrijpen. ‘Schrijf het vooral op, dan kan je het daarna altijd nog fiksen,’ aldus Rima. Belangrijk is dus dat je in ieder geval die eerste versie op papier krijgt. Zonder een eerste versie kun je namelijk ook niet herschrijven en je verhaal beter maken.

 

 

 

Overige tips en tricks

Hieronder geven we nog wat extra tips die je wellicht kunnen helpen bij jouw deelname aan de Moon YA Fantasy Contest:

 

 

Met deze tips moet het zéker lukken om ons omver te blazen met jouw manuscript. We zijn erg benieuwd naar je inzending. We wensen je heel veel succes en schrijfplezier!

 

Zet het alvast in je agenda: je hebt t/m 3 maart om jouw manuscript in te sturen. Lees hier het reglement, om er zeker van te zijn dat je niets vergeet. 😊

Auteurs
Auteur: Rima Orie

Haar vrienden beschrijven haar als 'mom friend', 'pure chaos' en 'wéér-een-nacht-doorgehaald-om-haar-deadlines-te-halen-Riem', maar eigenlijk is Rima Orie (1994) gewoon een auteur die ervan houdt om haar lezers mee te nemen op fantastische avonturen naar magische werelden. Maar vergis je niet: Rima vermengt fantasie altijd met de realiteit. Onderwerpen als racisme, klassenverschillen, onderdrukking en kolonialisme hebben altijd een plek in haar verhalen.Overdag werkt Rima als jurist bij de gemeente, want, hé: alle superhelden hebben een normale baan om te verhullen waar ze echt mee bezig zijn, toch?Rima's debuut, De Zwendelprins, werd o.a. genomineerd voor de Hebban Debuutprijs, het Beste...

Auteur: Pamela Sharon

Pamela Sharon is verzot op schrijven, jurkjes en chai latte. Bij meerdere schrijfwedstrijden viel ze in de prijzen. Ze debuteerde met het intrigerende en verrassende De geur van groen, waarmee ze tweede werd in de Moon YA Contest. Het werd genomineerd voor zowel de Jonge Jury als het Beste Boek voor Jongeren en verschijnt binnenkort in Duitsland in vertaling. Haar tweede YA-boek, Wie ik gisteren was, verscheen in 2021.

Boeken
Pamela Sharon - Woorden van glas
Pamela Sharon

Een nieuwe spannende en aangrijpende YA-roman van Pamela Sharon

Pamela Sharon - De geur van groen
Pamela Sharon

Op de tiplijst van de Jonge Jury 2020!

Pamela Sharon - Wie ik gisteren was
Pamela Sharon

Een actuele YA-roman over jezelf kwijtraken in een digitale wereld

Rima Orie - De Zwendelprins
Rima Orie

Kies je voor avontuur of blijf je trouw aan alles wat je kent?

Rima Orie - In het vervloekte hart
Rima Orie

Een fantastisch nieuw YA-boek van de auteur van De Zwendelprins

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws