Zoeken
Interview met illustrator Sophie Pluim over 'Lang leve Jane'
Een tijdje geleden hebben we jullie de cover van ‘Lang leve Jane’ laten zien, en wat is hij tof geworden! Deze fantastische cover is gemaakt door illustrator Sophie Pluim. We hebben Sophie wat vragen gesteld over het maken van het omslag, en willen haar antwoorden graag met jullie delen!

Interview met illustrator Sophie Pluim over 'Lang leve Jane'

Gepubliceerd op 11 april, 2023 om 17:03, aangepast op 24 april, 2023 om 09:40

Wat was je inspiratie voor deze cover?

Mijn cover is geïnspireerd op de verluchte handschriften uit de tijd waarin Lady Jane Grey leefde. [Verluchte handschriften zijn met de hand geschreven boeken met illustraties uit de middeleeuwen. Denk bij die illustraties bijvoorbeeld aan de eerste letter van een hoofdstuk die versierd is, red.] Zo’n historisch element vind ik altijd mooi om toe te voegen. Dat geeft gelijk de goede sfeer. De dieren op de cover zul je herkennen als je het verhaal leest.

Heb je het boek zelf gelezen?

Deels! Maar o, wat genoot ik van dit verhaal en de prachtige setting. Ik heb het nog niet helemaal uit, want ik ben een trage lezer en op een gegeven moment moest ik natuurlijk ook beginnen aan de cover. Ik ben nu van plan om het boek uit te lezen wanneer het in het Nederlands verschenen is.

Kun je iets vertellen over jouw proces bij het maken van een cover? 

Om te beginnen lees ik het boek of in ieder geval zo ver mogelijk. Ik verdiep me in de doelgroep, de setting, en de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Vaak verzamel ik ook beeldmateriaal op Pinterest zoals boeken, ornamenten, portretten en kleding uit die tijd. Meestal ontstaat er dan in mijn hoofd al een idee, soms pas tijdens het schetsen. Die schetsen leg ik voor aan de uitgever. Dan sparren we over wat goed is, en wat nog interessant zou kunnen zijn om toe te voegen.

Na deze gesprekken begint het uitwerken. In dit geval maakte ik eerst een potloodschets. Toen ik tevreden was trok ik hem over op de lichtbak en kleurde ik hem vervolgens in op kwalitatief goed papier. Dit deed ik ook met de letters voor op de cover.

Wanneer de tekening en de letters af zijn scan ik ze in en begint de nabewerking. De kleuren mogen vaak wat worden opgefrist. Bij Lang leve Jane had ik het kader verkeerd afgemeten en moest ik het hele gebeuren knippen, herschikken en plakken in de juiste verhoudingen.

Welke materialen heb je gebruikt om de cover te maken?

De omslagillustratie is gemaakt met aquarelverf. Het schutblad heb ik met fineliner getekend, voornamelijk ‘s avonds bij kaarslicht. Dat doet toch wat voor de sfeer. 

Heb je nog tips voor beginnende illustratoren?

Maak dingen waar je zelf blij van wordt, want daar zul je in groeien. Als je boeken wilt illustreren is het handig om een beetje te onderzoeken wat voor boeken je leuk vindt. Het kan ook helpen om te onderzoeken wat voor soort uitgevers er zijn en waarin ze gespecialiseerd zijn. Voor mij was werken in een boekhandel bijvoorbeeld enorm leerzaam. 

Auteurs
Auteur: Sophie Pluim

Sophie Pluim (Utrecht, 1993) heeft een passie voor mooi gedecoreerde boeken. Als illustrator ligt haar focus op het versieren en verrijken van verhalen door middel van sfeervolle beelden. Ze wil graag laten zien wat niet opgeschreven kan worden. In haar werk laat ze het liefst spannende stijlcombinaties terugkomen, zoals extravagant en punk, of post-apocalyptisch en folklore. Ze werkt met veel plezier voor verschillende genres en doelgroepen, in opdracht van diverse uitgeverijen.

Boeken
Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows - Lang leve Jane
Cynthia Hand, Brodi Ashton en Jodi Meadows

Wie heeft er ooit gezegd dat geschiedenis saai moet zijn?

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws