Zoeken
Mohamed Sahli - Blijf van me af!

Blijf van me af!

Mohamed Sahli

Omschrijving

'Homo's?' Hoksbergen klinkt boos.
'Ja,' zegt Appie extra luid. 'Viezeriken!'
Ali voelt dat hij net zo rood wordt als Mo eruitziet.
'Hoor eens, Appie! Ik zou het waarderen als je homo niet als scheldwoord gebruikt. Er is niks mis mee als je een homo bent. Zo word je geboren. Dat kan iedereen overkomen, mij, jou, iedereen.'
'Mij niet, hoor,' zegt Appie. Hij kijkt Hoksbergen strak aan. 'Ik ben een Marokkaan.'
'Ja, en?' vraagt Hoksbergen.
'Nou, ik kan dus geen homo zijn.'

De twaalfjarige Ali gaat met de klas naar het Kröller-Müller Museum. Ali en zijn vrienden Mo, Appie en Sammy hebben helemaal geen zin om schilderijen te bekijken en weten aan de aandacht van hun leraar te ontsnappen. Ze lenen een stel fietsen en crossen het museumpark door. Als Ali met zijn vrienden wil stoeien, wordt hij uitgemaakt voor homo. Om te bewijzen dat hij geen homo is, moet Ali van zijn vrienden met Fatima zoenen. Maar dan krijgt hij het aan de stok met Fatima's broer...

Fragment

Auteur: Mohamed Sahli
Auteur

Mohamed Sahli (1966) wordt na zijn eindexamen in Marokko naar Frankrijk gestuurd om er te gaan studeren. Bij toeval belandt hij in Nederland, zonder papieren. Zo begint in 1987 voor hem een hachelijk bestaan als illegaal. Elke dag loopt Sahli het risico te worden opgepakt. In zijn strijd om te overleven komt hij in aanraking met criminelen, loopt hij een schotwond op en wordt hij koppelbaas. Mohamed raakt aan de drank. Ten einde raad gaat hij met tientallen lotgenoten als 'witte illegalen' in een Haagse kerk in hongerstaking.


Mohamed Sahli's verslag van elf jaar illegaliteit laat een kant van Nederland zien die de meesten van ons niet kennen of niet willen zien. Gedurende die periode balanceert hij tussen fatalisme, de neiging tot zelfvernietiging en de drang anderen te helpen - om daarmee zijn eigen falen te compenseren. Tenslotte ontmoet hij de liefde van zijn leven, aan wie hij zijn verhaal vertelt.


Behalve zijn eigen ontwikkeling van jongen tot man, zoals beschreven in Dagboek van een illegaal, schrijft Mohamed Sahli ook over hoe het anderen vergaat, zoals in Blijf van me af! (2009, ontluikende homoseksualiteit), Brief uit Hollanda (2004, kind zijn in een knellende cultuur) en het vervolg Zoon van de souk (hoe een Marokkaans meisje zich weet te redden). Mohamed schrijft zijn boeken zelfstandig of met zijn echtgenote Lydia Rood.

Edities & Details
Paperback: Blijf van me af! - Mohamed Sahli
ISBN: 9789048854875
Uitgave: Paperback
Status: Beschikbaar
Datum: 16-10-2019
Prijs: € 19,99
Omvang: 80 pagina's

Bestel

Digitale download: Blijf van me af! - Mohamed Sahli
ISBN: 9789048854882
Uitgave: Digitale download
Status: Beschikbaar
Datum: 16-10-2019
Prijs: € 4,99
Omvang: 80 pagina's

Bestel

NUR: 283 - Fictie 10 - 12 jaar NUR: 284 - Fictie 13 - 15 jaar THEMA: Kinderen / tieners: algemeen: andere religies BISAC: JUVENILE FICTION / Social Themes / Physical & Emotional Abuse (see also Social Themes / Sexual Abuse)
Boeken
Mel Wallis de Vries - Verblind
Mel Wallis de Vries
Carry Slee - Fake!
Carry Slee

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws