Zoeken
Vraag maar raak Vrijdag - Eline
Het is weer tijd voor de Vraag maar raak Vrijdag en vandaag maken jullie kennis met Eline: sinds deze maand de tweede stagiaire bij Moon.

Vraag maar raak Vrijdag - Eline

Gepubliceerd op 18 november, 2022 om 09:00, aangepast op 17 november, 2022 om 14:50

Eline Berkhout, 22, stagiaire bij Moon

 

Wat heb je gestudeerd en voor je tijd bij Moon gedaan?

Ik heb een beetje een rare weg afgelegd om hier te komen. Mijn bachelor was Criminologie in Leiden, wat natuurlijk helemaal niets met het boekenvak te maken heeft. Tijdens mijn studie heb ik bij een kinderboekwinkel gewerkt, en ik ben met mijn blog altijd vrij actief geweest binnen de YA-boekenwereld. Het jeukte daardoor toch eigenlijk wel heel erg om iets met boeken te gaan doen, waardoor ik de minor Boek, Boekhandel en Uitgeverij in Leiden ben gaan volgen. Voor de minor kon je een stage lopen, en toen ik bij Lemniscaat binnenkwam ging er maar één ding door mijn hoofd: “Wie houd ik voor de gek? Dit is het!” Ik heb me daardoor aangemeld voor de master Jeugdliteratuur in Tilburg, die ik dit jaar van plan ben af te ronden.

 

Hoe lang werk je al bij Moon?

Sinds 7 november, dus nog maar net!

 

Wat doe je graag naast je werk?

Ik vermoed dat iedereen hier wel lezen in gaat vullen, haha. Verder kijk ik echt te veel series, schrijf ik zeer sporadisch een fan-fic, ben ik op mijn Nintendo Switch bezig met Zelda: Breath of the Wild maar blijft Stardew Valley favoriet, en heb ik sinds kort katten dus observeer ik graag de hele dag het bizarre gedrag van Martha en Josephine.

 

Welk boek heeft speciale herinneringen voor jou?

Mijn ouders hebben veel van hun favoriete kinderboeken van vroeger bewaard. Als kind las ik alles wat los en vast zat, dus ik zat vaak gebiologeerd voor de boekenkast om iets uit te kiezen. Mijn moeder heeft heel veel boeken van Enid Blyton, uit de jaren zeventig dus. Pitty op kostschool, de dolle tweeling, en natuurlijk De Vijf. Ik heb al die boeken zo vaak gelezen, elke keer weer opnieuw. Ik vond het fantastisch dat ik iets kon lezen wat mijn moeder vroeger ook las, maar vond het ook heerlijk dat het verhaal zo ver van me af stond. De boeken bevatten woorden als dievegge en matrone en speelde zich af op een Britse kostschool, totaal buiten mijn eigen beleefwereld. Ik heb een paar jaar geleden de Pitty op kostschoolboeken nog een keer gelezen, maar deze keer in het Engels. Het is echt fascinerend hoeveel er is blijven hangen, terwijl ik die boeken toen al meer dan een decennium niet had aangeraakt.  

 

Wat is je favoriete Moon-boek?

In het kantoor van Moon staan kasten met alle titels die ooit bij Moon verschenen zijn, en elke keer dat ik ernaar kijk herken ik weer favorietjes van vroeger, of boeken waarvan ik geen idee had dat Moon ze had uitgegeven. De ravenjongens blijft natuurlijk fantastisch, en Hazelwoud fascineerde me vanaf de eerste pagina. Kolletje heb ik als boekhandelaar talloze keren aangeraden, en als klein kind was ik geobsedeerd met een bepaalde afbeelding uit Hoera, ik ga naar de speelzaal.

 

Wat was het leukste project waar je aan hebt gewerkt bij Moon en waarom?

Ik schrijf dit op mijn eerste werkdag, dus erg veel heb ik hier nog niet over te zeggen, haha. Tot nu toe vind ik het heel leuk dat ik mee kan lezen met de binnengekomen Nederlandstalige manuscripten, en de aangevraagde anderstalige manuscripten. Het heeft iets bijzonders om pagina’s te lezen die je mogelijk ooit gaat uitgeven.

 

Wat voor soort boek zou je nog heel graag een keer willen uitgeven?

Dit is super specifiek, maar ik droom dus echt van een boek in een soort middeleeuwen-achtige setting (denk een beetje De Grijze Jager of Brief voor de Koning) waarin de hoofdpersoon een postbode is of iets in die trant en door het land reist om dingen te bezorgen. Er is geen gevaar, er wordt ook niet gevochten. De hoofdpersoon is gewoon een beetje rond aan het reizen op een paard, ziet mooie omgeving, eet lekkere dingen, en praat met bewoners. Als iemand dit geschreven heeft, bel me alsjeblieft.

Verder vind ik diversiteit heel erg belangrijk, en representatie al helemaal. Ik zou het fantastisch vinden om boeken uit te geven over identiteiten die je in de Nederlandse jeugdliteratuur nog niet zo veel tegenkomt. Mijn diepste overtuiging is dat ieder kind het verdient om zichzelf in een boek te herkennen, en daar wil ik graag aan bijdragen.

 

Wat is het laatste boek dat je hebt gelezen?

Ik heb net Loveless van Alice Oseman uit. Wat een prachtig boek! Georgia, de hoofdpersoon, komt er gedurende het boek achter aseksueel en aromantisch te zijn. Het verhaal deed heel veel met me, en ik kan dit boek niet genoeg aanraden. 

----------------------------------------------------

Dilemma's

 

Hardcover OF paperback

Hardcover, 100%. Ik hou een boek graag in één hand vast, en met een paperback heb je dan net te weinig grip en vouwt alles onhandig. Een hardcover is daar veel geschikter voor!

 

E-boek OF luisterboek

Ik ga even valsspelen, maar allebei! Ik neem altijd mijn e-reader mee als ik buitenshuis iets wil lezen, zoals in de trein of op vakantie. Het scheelt gewicht, en ik vind het fijn dat je het scherm feller kan zetten zodat je overal op elk moment kan lezen. Luisterboeken luister ik veel tijdens het doen van andere dingen, zoals de afwas of het spelen van Stardew Valley. Als ik er echt voor ga zitten thuis lees ik het liefst een fysiek boek. Het vult elkaar dus allemaal aan!

 

Fantasy OF contemporary

Ik denk dus altijd dat het fantasy is, maar mijn baas toen ik in de boekwinkel werkte merkte een keer op dat vrijwel al mijn favoriete boeken contemporary zijn, en daar moet ik haar gelijk in geven.

 

Horror OF sciencefiction

Ik vind dingen die zich afspelen in de ruimte dus doodeng. Vraag me niet waarom, maar het moment dat personages in een ruimteschip gaan vind ik er niets meer aan. Sci-fi op aarde met vooral veel technologie? Helemaal top. Sci-fi op andere planeten? Niets meer aan doen. Sci-fi waar ze in een ruimteschip door de ruimte reizen? Haal het bij me weg. Ik ben al bang voor mijn eigen schaduw, maar horror in boeken kan ik dan weer net wel waarderen. Soms. Ik vind het tof hoe spanning wordt opgebouwd, en zolang er geen jumpscares zijn ga ik er goed op. Ik ga hier dus voor horror! 

 

Vampiers OF weerwolven

Weerwolven! Ik houd heel erg van found family, dus daar past een roedel natuurlijk perfect bij. 

 

Een boek met een love triangle OF een boek zonder romance

Tenzij het een romance is hoeft romantiek van mij sowieso niet in boeken. Er zijn als je het mij vraagt zo veel interessantere dingen om je pagina’s mee te vullen. Kom maar op met die boeken zonder romantiek!

 

Een boekenlegger OF een ezelsoor

Ik doe alsof je me dit niet net hebt gevraagd.

Auteurs
Auteur: Melissa Albert

Hazelwoud is Melissa Alberts eerste boek. Naast auteur is ze redacteur bij de Barnes & Noble Teen Blog. Daarvoor schreef ze o.a. voor McSweeney's, Time Out Chicago en MTV. Melissa komt uit Illinois en woont nu in Brooklyn.

Auteur: Pieter  Feller

Pieter Feller wist al vroeg dat hij schrijver wilde worden, maar het duurde even voor zijn eerste boek verscheen. Inmiddels heeft hij meer dan vijftig boeken geschreven, waarvan die over Kolletje misschien wel het bekendst zijn.

Boeken
Melissa Albert - Hazelwoud
Melissa Albert

Pieter Feller - Kolletje
Pieter Feller

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws