Zoeken
Moon YA Contest
Heb jij absoluut een schrijversdroom? Kan jij een meeslepend young adult-verhaal vertellen? Dan is dit je kans. Uitgeverij Moon en Sweek organiseren namelijk Moon YA contest: dé schrijfwedstrijd voor nieuw talent, de winnaar krijgt een uitgeefcontract bij Moon!

Moon YA Contest

Gepubliceerd op 29 november, 2017 om 00:00, aangepast op 4 januari, 2018 om 00:00

Heb jij absoluut een schrijversdroom? Kan jij een meeslepend young adult-verhaal vertellen? Dan is dit je kans. Uitgeverij Moon en Sweek organiseren namelijk Moon YA contest: dé schrijfwedstrijd voor nieuw talent, de winnaar krijgt een uitgeefcontract bij Moon!

Je hebt drie maanden de tijd om jouw YA-verhaal van minimaal 20.000 woorden te schrijven en te publiceren op gratis lees- en schrijfplatform Sweek met de tag #MoonYAcontest. Zo verzamel je niet alleen al je eerste fans, maar laat je de jury zien dat ze niet kunnen wachten om jouw verhaal verder te lezen. Een vleugje fantasy, romance of spanning – alle young adult-thema’s zijn welkom.

Hoe werkt het?

Maak een schrijversprofiel aan op Sweek en publiceer jouw young adult op Sweek, hoofdstuk voor hoofdstuk of in één keer

Zorg ervoor dat je minimaal 20.000 woorden hebt gepubliceerd vóór de deadline. Je verhaal hoeft nog niet af te zijn.

Lezers kunnen laten zien dat ze jouw verhaal tof vinden door te stemmen via de ‘volg’-knop. Na de deadline is er nog 2 weken tijd om te stemmen

Ook de jury leest en beoordeelt alle verhalen

De shortlist bestaat uit 5 verhalen gekozen door de jury en de 5 verhalen gekozen door het publiek

De 10 finalisten worden uitgenodigd voor een exclusief evenement in boekhandel H. de Vries in Haarlem. Deze avond wordt de winnaar van het uitgeefcontract bekend gemaakt!

Duur

Prijzen
Alle finalisten krijgen een goodiebag, inclusief boeken, van Moon en Sweek.

De jury maakt tijdens het evenement de top 3 bekend:
1e plek – Uitgeefcontract
2e plek – Leesrapport en gesprek met uitgever en redacteur van Moon
3e plek – Eenjarig abonnement op alle YA-boeken van Moon

Schrijf je niet maar wil je wel helpen met het kiezen van het winnende verhaal? Doe dan mee aan de lezersactie en win ook een goodiebag! (zie informatie hieronder)

Jury


Jolijn Swager
Jolijn Swager is uitgever bij Moon. Ze volgde de master Redacteur/editor aan de Universiteit van Amsterdam, liep stage bij uitgeverij Querido en was hoofdredacteur van het webmagazine 8WEEKLY. Boeken maakten haar altijd al blij, maar met het mooie YA-fonds van Moon is ze helemaal in de wolken.

Sylvia Van Driessche
Sylvia Van Driessche (1976) is journaliste en schrijfster. Ze was vijf jaar lang hoofdredactrice van het jongerenblad Joepie. In 2013 debuteerde ze succesvol met het jeugdboek Tussen de sterren, waarna ze nog drie boeken in dezelfde bestsellerserie schreef. Sylvia Van Driessche is Vlaamse en woont en werkt in Gent.

Lindy de Jong
Lindy de Jong (1987) is als redacteur werkzaam voor de boekensite en online lezerscommunity Hebban.nl, waar ze verantwoordelijk is voor de genres Young Adult en Junior. Ze studeerde Spaanse Taal en Cultuur, gevolgd door de master Westerse Literatuur en Cultuur. Lindy specialiseerde zich in de Spaanse literatuur en volgde verschillende cursussen in Madrid, Barcelona en Salamanca, waarna ze aan de slag ging in het boekenvak en op die manier van haar hobby haar beroep maakte. Zo werkte ze eerder bij uitgeverij Nieuw Amsterdam als PR-medewerker, redactie-assistent en redacteur.

Chinouk Thijssen
Chinouk Thijssen (1983) komt uit Rotterdam en werkt als freelance redacteur, schrijft young adult-thrillers en vertelt op haar BookTube-kanaal welke boeken je echt niet mag missen. Ze is heel actief op social media en in het voorjaar van 2018 verschijnt haar nieuwe boek bij Clavis Uitgeverij.

Jessy Korshuize
Bij H. de Vries Boeken in Haarlem is Jessy Korshuize verantwoordelijk voor de afdeling jeugdliteratuur. In deze sfeervolle boekhandel regelt zij de inkoop en verkoop van kinder- en young adult-boeken en organiseert ze activiteiten en presentaties. De young adult-afdeling heeft in het bijzonder haar aandacht. Het genre groeit in boekenaanbod en lezerspubliek, dat een sprankelend enthousiasme heeft. Ze speelt er graag op in, door veel van het genre te lezen en er activiteiten rond te bedenken en vind het dan ook ontzettend leuk deel te nemen aan deze jury!

Lester Hekking
Lester Hekking werkt sinds 2010 als literair agent bij Sebes & Bisseling Literary Agency. Hij beoordeelt Engelstalige YA en kinderboeken van Amerikaanse en Britse uitgevers en agentschappen en zoekt daar passende Nederlandse uitgeverijen voor.

Sabine van der Plas
Sabine van der Plas (1992) is medeoprichtster van Sweek. Als jurylid van de vele Sweek wedstrijden heeft ze met plezier al duizenden verhalen mogen lezen. Verre reizen en een beetje fantasie vormen de basis voor haar eigen werk.

Reglement

Je moet 13 jaar of ouder zijn voor deelname. Als je toch mee wilt doen aan de schrijfwedstrijd en jonger dan 13 jaar bent, heb je toestemming van je ouders nodig

Je verhaal moet op Sweek gepubliceerd zijn met de tag #MoonYAcontest

Je verhaal moet in het Young Adult-genre vallen. Dit betekent dat het gericht is op en geschikt is voor de leeftijdsgroep van 15 tot 25 jaar

Het verhaal moet in het Nederlands geschreven zijn

Je verhaal mag, maar hoeft nog niet af te zijn. Er moeten minimaal 20.000 woorden op Sweek gepubliceerd zijn, maar het verhaal moet 50.000 woorden kunnen worden. Als het einde niet op Sweek staat, worden deelnemers na de deadline gevraagd deze als samenvatting binnen 2 weken op te sturen.

Het verhaal moet door jou geschreven zijn

Het verhaal mag al eerder online of in eigen beheer uitgegeven zijn. Het mag niet al eerder door een uitgeverij uitgegeven zijn

Als het verhaal al eerder op Sweek stond, dient het als een nieuw verhaal gepubliceerd te worden

Het verhaal moet gepubliceerd zijn vóór de deadline: 28-02-2018, 23;59 CET. Hierna mag je het verhaal niet meer wijzigen of aanvullen

Elke deelnemer mag meedoen met slechts één verhaal

Het aantal volgers bepaalt 5 van de 10 finalisten. De deadline voor de telling van het aantal volgers is 14-03-2018, 23;59 CET. Vervalsing van volgers zal leiden tot een waarschuwing, gevolgd door onmiddellijke diskwalificatie

Lees de volledige voorwaarden: Voorwaarden Moon YA contest

Nog vragen? Bekijk de FAQ Moon YA contest. Als je vraag nog niet beantwoord is, neem dan contact op met support@sweek.com

Stap voor stap meedoen
Stap 1: Download de Sweek app of gebruik de website
Website: https://sweek.com/
Android app: http://bit.ly/SweekforAndroid
iOS app: http://bit.ly/SweekforiOS
Stap 2: Maak een account aan
Stap 3: Upload je verhaal door te klikken op ‘Mijn verhalen’ en ‘Nieuw verhaal’ en vul de titel en korte beschrijving in. Upload ook een omslag (zie beneden instructies voor een mooie cover!)
Stap 4: Klik op ‘Nieuw hoofdstuk’ en kopieer het eerste hoofdstuk in het tekst vak. Klik op ‘publiceer’ en kies onder andere het genre en vul #MoonYAcontest in als tag
Stap 5: Je verhaal doet nu mee met de wedstrijd. Vergeet het niet te delen met je vrienden en familie!
Stap 6: Je kunt op elk moment nieuwe hoofdstukken toevoegen

Lees mee met #MoonYAcontest
Ook als je niet schrijft, kun je deelnemen aan de wedstrijd. We zijn op zoek naar kritische – maar zeker ook enthousiaste – lezers die hun visie op de verhalen delen. Om uit al die verhalen de favoriet te kiezen, is namelijk niet makkelijk! We geven dezelfde goodiebag die de finalisten ontvangen ook weg aan één van deze behulpzame lezers. Hoe werkt het?
Stap 1. Zoek binnen Sweek op #MoonYAcontest en kies een aansprekend verhaal uit om te lezen
Stap 2. Waarom is dit zo’n tof verhaal of wat kan er beter? Laat in de reacties jouw mening achter en sluit af met #MoonYAcontest
Stap 3. Je kunt zoveel verhalen lezen als je zelf wilt, en ook zo vaak reageren als je zelf wilt
Stap 4. Na 14-03-2018 kiezen wij één lezer uit, en maken 03-04-2017 bekend wie deze goodiebag in ontvangst mag nemen

Hoe maak ik een mooie cover met Canva?
Stap 1: Ga naar www.canva.com en maak een account aan
Stap 2. Klik op ‘Create a design’ en dan op ‘use custom dimensions’
Stap 3. Vul hier in 500 en 750 en klik op ‘design’
Stap 4. Ga naar http://www.unsplash.com en kies een foto uit. Deze zijn gratis te gebruiken. Sla deze op op je computer
Stap 5. Ga naar ‘uploads’ in het menu aan de linkerkant en selecteer je foto. Sleep deze dan naar rechts op je ‘design’
Stap 6. Ga dan naar ‘text’ in het menu aan de linkerkant en kies een mooie vormgeving uit bij de opties. Zorg dat je verhaal titel goed te lezen is: je kunt de plaatsing, de kleur en het lettertype nog veranderen. Je kunt ook je auteursnaam toevoegen, en eventueel een subtitel.
Stap 7. Zodra je tevreden bent, kun je je cover downloaden via ‘download’ in de rechterbovenhoek.

Over Sweek
Sweek is een open platform dat iedereen – overal ter wereld – in staat stelt om verhalen te lezen, te schrijven en te delen. Gemakkelijk, snel en helemaal gratis. Sweek maakt lezen en schrijven sociaal: hoofdstuk per hoofdstuk schrijven, feedback geven en verhalen liken, volgen en delen op sociale media. Ondertussen hebben meer dan 250.000 liefhebbers van verhalen zich wereldwijd aangesloten bij de community. Schrijvers kunnen niet alleen online verhalen delen, maar deze ook publiceren en verkopen via Sweek publishing.
http://www.sweek.com

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws